“Asyik Emas je, Cerita la Pasal Perak pula.”

Okay, kali ini saya nak ceritakan tentang satu lagi logam berharga yang selalu orang terlepas pandang. Ianya adalah perak (silver). Boleh untung ke dengan perak ini? Of course boleh! Ini antara kelebihan simpan perak: 1. Harga perak hari ini tersangatlah murah. Paling mudah, anda bandingkan 1kg emas dengan 1kg perak hari ini. Berapa bezanya? Murah …

“Asyik Emas je, Cerita la Pasal Perak pula.” Read More »

Apa itu Bank Run?

Apa maksud istilah ‘Bank Run’? Mungkin anda pertama kali terdengar istilah ini atau mungkin juga ada yang pernah mendengarnya tapi kurang faham. Baik, jom saya kongsikan. ‘Bank Run’ ini berlaku apabila terlalu ramai orang yang keluarkan duit dari akaun bank sebab mereka terdengar khabar angin yang institusi perbankan ini akan menamatkan operasinya. Untuk menyelamatkan institusi …

Apa itu Bank Run? Read More »

PERCAYA

Kawan, Orang lain tak kisah apa yang nak jadi pada diri kita. Kita sendiri yang tentukan haluan dan nasib kita. Berhenti fikir apa orang lain nak kata, fokus pada diri sendiri sahaja. Percaya dengan kemampuan diri sendiri di saat orang lain merendahkan kita. Ia pasti akan membawa kita ke destinasi yang dituju selama ini. Membawa …

PERCAYA Read More »

Kejayaan itu tidak datang dalam sekelip mata.

Selamat pagi! Nak dapatkan hasil yang gempak, result yang power, nak taknak kita kena mula buat apa yang kita minat. Mula dengan langkah-langkah yang kecil. Sewaktu kita nak mula berjalan dulu pun, kita belajar untuk bertatih, beranikan diri untuk ambil langkah yang pertama. Walaupun kita sering terjatuh pada mulanya, ada yang sampai luka dagu, calar …

Kejayaan itu tidak datang dalam sekelip mata. Read More »

“Kenapa dari dulu saya tak simpan emas?”

“Kenapalah saya tak simpan emas dari dulu? Kalau tak, mesti dah beratus-ratus gram dah saya ada.” Luah salah seorang klien emas saya. “Puan, Allah dah takdirkan hidup kita ni cantik sangat. Ini semua Allah tentukan. Boleh jadi jika Allah kenalkan kita dengan emas dulu, kita masih tak cukup duit simpanan untuk guna hari-hari. Sekarang, bila …

“Kenapa dari dulu saya tak simpan emas?” Read More »