Emas dan Kewangan

Emas Sebagai Simpanan Kecemasan

Emas sebagai simpanan kecemasan. Antara fungsi lain emas adalah ia akan mampu membantu kita di kala kita betul-betul terdesak. Pakar kewangan sangat menyarankan kita untuk mempunyai dana kecemasan 3-6 bulan pendapatan. Ia seharusnya di dalam bentuk aset yang mudah cair seperti tunai. Namun, tabung kecemasan ini seringkali bocor akibat sifat semulajadi wang tunai itu sendiri. …

Emas Sebagai Simpanan Kecemasan Read More »

Tawaran Istimewa Bulan April

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Terima kasih banyak-banyak saya ucapkan kepada kalian yang sudi melawat website saya ini. Baik, taknak panjangkan cerita, mari saya kongsikan berita sensasi pada hari ini. Public Gold buat tawaran besar-besaran sepanjang bulan April bagi sesiapa yang nak mulakan simpanan emas. Ada banyak sangat tawaran sama ada nak beli emas secara ala …

Tawaran Istimewa Bulan April Read More »

Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pasti anda tertanya-tanya, “apa benefit kalau saya jadi dealer ni?”. Baik, mari saya kongsikan. Gerenti hati anda meronta-ronta nak jadi dealer! (Q1) Apakah syarat nak jadi dealer? Syarat untuk jadi Dealer Public Gold sangat mudah. Dengan pembelian emas berjumlah 50 gram (normal qualification) untuk Normal Dealer dan 100 gram (normal qualification) …

Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold Read More »

8 Tips Sebelum Beli Emas Yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kalau anda ada rancangan nak beli emas, tunggu sekejap! Selagi anda tak hadam 8 perkara yang saya nak kongsi ini, anda jangan beli emas lagi. Kenapa saya tulis macam ini? Baik, jom kita teruskan pembacaan. Sebelum anda beli emas, pastikan anda dah tetapkan matlamat simpanan emas dan tempoh masa untuk mencapai …

8 Tips Sebelum Beli Emas Yang Anda Perlu Tahu Read More »

“Aku ni seorang penyimpan atau pelabur emas?”

Ada 2 posisi dalam pembeli emas fizikal yang kita semua perlu tahu iaitu:1. Penyimpan emas2. Pelabur emas 1. Penyimpan EmasMereka adalah golongan yang sangat faham kepentingan simpan emas fizikal. Matlamat mereka hanya satu akan menukar dari bentuk wang kertas kepada emas fizikal untuk kegunaan masa hadapan. Jika berlaku kecemasan, emas sebagai backup duit. Bawa emas …

“Aku ni seorang penyimpan atau pelabur emas?” Read More »

10 Kelebihan Simpanan GAP/SAP

Baiklah, untuk artikel kali ini saya nak senaraikan secara ringkas sahaja tentang kelebihan simpanan emas atau perak melalui Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Jom baca. Telah disahkan Patuh Syariah Setiap transaksi pembelian emas atau perak Public Gold, termasuklah yang dibeli melalui GAP/SAP adalah memenuhi akad jual beli barang ribawi. Ianya telah …

10 Kelebihan Simpanan GAP/SAP Read More »

Apa itu Akaun Emas GAP?

MUDAHNYA SIMPAN EMAS MELALUI AKAUN EMAS GAP Gold Accumulation Program (GAP) adalah suatu inisiatif yang diperkenalkan oleh Public Gold untuk memudahkan penyimpan emas menabung emas mereka. Public Gold juga merupakan syarikat emas pertama di Malaysia yang memperkenalkan akaun emas seperti ini. Sebelum ini, hanya bank saja yang menawarkannya. Secara mudahnya, bayangkan GAP ini seperti akaun bank …

Apa itu Akaun Emas GAP? Read More »