“Saya nak simpan emas untuk anak-anak!”

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Anda tahu tak yang Public Gold juga sediakan khidmat akaun emas anak-anak yang berusia bawah 18 tahun?

“Eh, ada ke Cik Irfan? Bagus tu! Macam mana caranya?

Baik, memang ramai sangat ibu bapa yang dah mula simpan emas untuk anak-anak.

Caranya mereka simpan RM 100 setiap bulan ke dalam akaun anak. RM 100 tadi akan terus ditukar kepada emas bergantung pada harga emas semasa.

Contohnya jika kalian simpan emas RM 100 untuk seorang anak, maka gram emasnya adalah 0.3623 gram (3/6/2021).

Ia juga adalah akaun bersama (joint account) bersama ibu bapa atau penjaga. Maksudnya, urusan pembelian, penjualan dan pengeluaran emas anak-anak boleh diuruskan oleh ibu bapa atau penjaga.

Saya percaya sekiranya ibu bapa menabung 1 gram (secara konsisten) untuk anak yang baru lahir, anak tersebut bakal memiliki 216 gram emas apabila dah capai umur 18 tahun.

216 gram emas ini dapat tampung sebahagian besar kos pendidikan anak-anak di peringkat IPT nanti. Mestinya kita nak mudahkan hidup mereka nanti bukan?

Seronoknya jika anak-anak kita pun dah ada emas mereka sendiri.

Baik, di sini saya nak kongsikan cara nak membuka akaun emas untuk anak-anak yang tercinta. Anda cuma perlu hantar maklumat di bawah ke WhatsApp saya http://wasap.my/601132399333/PublicGold

  1. Nama Penuh Anak
  2. Email yang belum berdaftar di Public Gold
  3. No Mykid
  4. Nama Penuh Penjaga (Ibu atau Bapa)
  5. No Kad Pengenalan Penjaga
  6. No Telefon

Nota penting:

  • Anda juga boleh menggunakan fungsi Gmail + untuk akaun anak. Contohnya, ayah@gmail.com. Anak, ayah+1@gmail.com
  • Setiap email dari Public Gold akan terus masuk ke akaun ayah (akaun induk).
  • Satu peringatan, jika anda hendak membuka akaun GAP kepada dua orang anak sila pastikan transaksi pembelian emas adalah berasingan. 

Sebarang pertanyaan atau terus nak buka akaun, klik link ini http://wasap.my/601132399333/PublicGold

Begitulah.

Irfan Sa’id,
Pengedar rasmi Public Gold.

Leave a Comment

Your email address will not be published.