“Asyik Emas je, Cerita la Pasal Perak pula.”

Okay, kali ini saya nak ceritakan tentang satu lagi logam berharga yang selalu orang terlepas pandang. Ianya adalah perak (silver). Boleh untung ke dengan perak ini?

Of course boleh! Ini antara kelebihan simpan perak:

1. Harga perak hari ini tersangatlah murah. Paling mudah, anda bandingkan 1kg emas dengan 1kg perak hari ini. Berapa bezanya?
Beza sebanyak RM 270,000!

Murah sangat harga perak hari ini! Jadi, jika anda tak ada modal yang besar, simpan perak juga berbaloi! Siap ada kemudahan bayaran bulanan (Syariah Easy Payment Purchase) lagi jika beli dengan Public Gold.

Dan untuk masa sekarang, perak masih lagi di bawah paras harganya yang sebenar (undervalue).

Graf harga silver dalam Ringgit Malaysia
 2. Potensi kenaikan perak ini tersangatlah besar berbanding emas. Perak juga disebut sebagai Gold in Future.

Buktinya adalah pada tahun 2011. Ketika itu, perak mencatatkan harga tertinggi dalam sejarah! Jom kita buat kira-kira sedikit.

Harga perak tertinggi tahun 2011 = $49.79
Harga perak semasa tahun 2022 = $24.51

Kenaikan sebanyak 103.14%

Harga emas tertinggi tahun 2011 = $1920.80
Harga emas semasa tahun 2022 = $1909.06

Peratus kenaikan harga emas

Jadi, sekarang antara emas dan perak, yang mana ada potensi kenaikan dalam peratus yang banyak untuk jangka masa panjang?

Of course perak!

Jadi, tak perlu malu untuk mula simpan perak jika belum mampu simpan emas.

Penulis buku ‘Rich Dad, Poor Dad’, Robert Kiyosaki juga mengakui yang nilai pelaburannya di dalam perak lebih banyak berbanding emas.

3. Di Public Gold, anda boleh juga menyimpan emas di Silver Accumulation Program (SAP).
Anda boleh mula minimum RM 100!

Macam kita beli emas di GAP, sekarang kita pun boleh kumpul perak sedikit demi sedikit. Bulan ini beli 100 gram, bulan depan tambah lagi 100 gram.

Tapi 100 gram perak la tau hehe.

4. Perak keluaran Public Gold adalah yang terbaik. Kenapa saya cakap macam ini?

Sebabnya, di Malaysia, tak ada syarikat yang mampu tandingi Public Gold dari aspek ini sejak tahun 2008. Public Gold menyediakan platform pembelian emas dan perak yang trusted, mudah beli, mudah jual balik dan mudah digadai.

Sebabnya kebanyakan kedai emas dan Ar-Rahnu di Malaysia ini susah dan ada yang tak terima langsung bila kita nak jual atau gadaikan perak. Tapi tidak bagi Public Gold.

Public Gold memang jamin 100% belian balik bagi kesemua produknya dengan kadar spread yang rendah di Malaysia!

Public Silver 250g

Tapi beli perak ni, tak boleh pajak kan?”

Tanya seorang hamba Allah

Boleh la. Siapa yang kata tak boleh?

Caranya anda terus pergi ke KDE (Koperasi Dagang Emas). KDE adalah anak syarikat Public Gold dan sehingga hari ini ada 35 cawangan KDE seluruh Malaysia sejak penubuhannya pada tahun 2012.

Ini saya kongsikan alamat penuh semua cawangan KDE. Klik di sini https://kde.my/index.php?route=common/branches

Anugerah Koperasi Terbaik Negeri Pulau Pinang
Sistem Gadaian Islam di Ar-Rahnu KDE

Dan ini saya kongsikan spread (beza harga beli dan jual semula) yang Public Gold dah tetapkan. Kadar spread ini adalah antara kadar spread terendah di Malaysia untuk perak!

Nilai spread bagi produk perak Public Gold

Haa dah jelas tentang simpanan perak ini? Jadi, apa tunggu lagi? Tak perlu malu kalau nak simpan perak.

Public Silver 5 kilogram keluaran Public Gold

Beli saja, janji ada modal dan ilmu.

Irfan Sa’id,
Simpan perak dengan ilmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.