Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pasti anda tertanya-tanya, “apa benefit kalau saya jadi dealer ni?”. Baik, mari saya kongsikan. Gerenti hati anda meronta-ronta nak jadi dealer! (Q1) Apakah syarat nak jadi dealer? Syarat untuk jadi Dealer Public Gold sangat mudah. Dengan pembelian emas berjumlah 50 gram (normal qualification) untuk Normal Dealer dan 100 gram (normal qualification) …

Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold Read More »

Pesan-Pesan Sabar

Pesan-Pesan Sabar karya Tuan Guru Haji Hadi Abdul Awang ini tersangatlah menarik. Entah kenapa kali ini, saya dapat juga menghabiskan keseluruhan isi buku ini. Pada awalnya, saya hanya terjumpa di Facebook waktu saya tengah syok scroll. Tiba-tiba, muncul iklan tentang buku-buku tulisan Tuan Guru dan antara banyak-banyak buku tersebut, saya tertarik pada buku berwarna ungu …

Pesan-Pesan Sabar Read More »

8 Tips Sebelum Beli Emas Yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kalau anda ada rancangan nak beli emas, tunggu sekejap! Selagi anda tak hadam 8 perkara yang saya nak kongsi ini, anda jangan beli emas lagi. Kenapa saya tulis macam ini? Baik, jom kita teruskan pembacaan. Sebelum anda beli emas, pastikan anda dah tetapkan matlamat simpanan emas dan tempoh masa untuk mencapai …

8 Tips Sebelum Beli Emas Yang Anda Perlu Tahu Read More »

“Aku ni seorang penyimpan atau pelabur emas?”

Ada 2 posisi dalam pembeli emas fizikal yang kita semua perlu tahu iaitu:1. Penyimpan emas2. Pelabur emas 1. Penyimpan EmasMereka adalah golongan yang sangat faham kepentingan simpan emas fizikal. Matlamat mereka hanya satu akan menukar dari bentuk wang kertas kepada emas fizikal untuk kegunaan masa hadapan. Jika berlaku kecemasan, emas sebagai backup duit. Bawa emas …

“Aku ni seorang penyimpan atau pelabur emas?” Read More »

10 Kelebihan Simpanan GAP/SAP

Baiklah, untuk artikel kali ini saya nak senaraikan secara ringkas sahaja tentang kelebihan simpanan emas atau perak melalui Gold Accumulation Program (GAP) dan Silver Accumulation Program (SAP). Jom baca. Telah disahkan Patuh Syariah Setiap transaksi pembelian emas atau perak Public Gold, termasuklah yang dibeli melalui GAP/SAP adalah memenuhi akad jual beli barang ribawi. Ianya telah …

10 Kelebihan Simpanan GAP/SAP Read More »

Apa itu Akaun Emas GAP?

MUDAHNYA SIMPAN EMAS MELALUI AKAUN EMAS GAP Gold Accumulation Program (GAP) adalah suatu inisiatif yang diperkenalkan oleh Public Gold untuk memudahkan penyimpan emas menabung emas mereka. Public Gold juga merupakan syarikat emas pertama di Malaysia yang memperkenalkan akaun emas seperti ini. Sebelum ini, hanya bank saja yang menawarkannya. Secara mudahnya, bayangkan GAP ini seperti akaun bank …

Apa itu Akaun Emas GAP? Read More »