Hati Kena Kental

Semalam ada satu video saya yang tetiba meletup lebih sikit dari yang lain. Alhamdulillah syukur, tak sangka video tu trending. Cecah hampir 42k views. Syukurrr sangat-sangat.

Namun ada satu perkara yang lebih besar saya belajar. Bila video kita lebih ramai orang tengok, ramai juga orang yang akan berkumpul di ruangan komen.

Haa dekat sinilah baru kita akan nampak macam-macam perangai manusia. Paling tak boleh tahan, siap ada yang duk perli bagai. Rupanya inilah cabaran sebenar tentang realiti kehidupan.

Buatlah video bagus macam mana pun, kongsi info yang bermanfaat sekalipun, pasti akan ada orang yang tak puas hati dengan kita. Baru kita sedar, memang kita tak boleh nak puaskan hati semua pihak.

Solusinya, move on! Takyah duk overthinking, kenapa dia komen pelik-pelik, siap duk perli bagai. Memang itulah lumrahnya. Pasti akan ada seorang dua yang tak berkenan.

Lebih baik kita fokus dekat 90% audien yang datang support kita. Haaa barulah kita pun rasa bersemangat nak terus buat perkongsian.

Aaa gituu.

Irfan Sa’id,

Realiti kehidupan memang pahit. Namun, dari situ kita akan dapat belajar sesuatu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *