Tunaikan Haji Dengan Emas

Baru-baru ini, saudara saya telah dipanggil untuk menunaikan haji bersama dengan sebuah travel agency swasta. Tiba-tiba nama dia naik, tak disangka-sangka.

Kasar juga kosnya. Terkejut saya bila dapat tahu. Namun alhamdulillah simpanannya dah tersedia dari awal lagi. Alhamdulillah dapatlah dia berangkat ke tanah suci Mekah tahun ini.

Kemudian, saya terus buat research dan tengok kos terkini untuk menunaikan haji. Kos bagi jemaah Haji Muassah tahun 2022 dah meningkat ke RM 10,980.

Bila saya buat kira-kira, kalau saya niat nak pergi tunaikan ibadah Haji 5 tahun lagi, saya kena menyimpan dari sekarang.

Untuk simpanan jangka masa panjang, saya pilih untuk simpan emas. Sebab bila dibandingkan, kos nak tunaikan ibadah Haji semakin berkurang jika dinilai dalam bentuk emas.

Kos ibadah Haji semakin berkurang jika diuukur dalam bentuk emas.

Paling kurang, 60g mesti ada dalam tangan. Itu dalam anggaran jika saya dapat tunaikan Haji Muassasah. Maksudnya, semua diuruskan oleh Tabung Haji dan ada sedikit subsidi.

Kalau nak pergi sendiri atau gunakan travel agency swasta, anggaran kosnya bermula dari RM 50,000 ke atas untuk seorang. Bersamaan 200g. Fuhh banyak kan. Tapi insya-Allah ianya tak mustahil.

Antara sebab peningkatan kos haji

Selagi kita usaha, pasti ada jalannya. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua untuk jejakkan kaki di tanah suci nanti.

Irfan Sa’id,
Simpan emas untuk tunaikan haji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *